Dear FreeJobAlert users always type .Com after Freejobalert .Beware of duplicate websites with FreeJobAlert name.
.
Advertisements

Get Free Job Alerts in your Email - Subscribe now

If you would like to view All All DBMS interview questions only, at one place, visit below link
All DBMS Interview Questions

1.What is a Database?
Ans: A database is a collection of related data .A database is a logically coherent
collection of data with some inherent meaning.

2. What is DBMS?
Ans: Database Management system is a collection of programs that enables user to create and maintain a database.
Thus a DBMS is a general purposed s/w system that facilitates the process of defining constructing and manipulating a database for various applications. (Defining a data base involves specifying the data types, structures and constraints for the data to be stored in the data database.
Constructing a data base is the process of storing data itself on some storage medium that is controlled by DBMS. Manipulating a database includes such functions as querying the data base to retrieve specific data, updating the database to reflect the changes in the mini-world.

3. What is a Catalog?
Ans: A catalog is a table that contain the information such as structure of each file ,
the type and storage format of each data item and various constraints on the data .
The information stored in the catalog is called Metadata . Whenever a request is
made to access a particular data, the DBMS s/w refers to the catalog to determine
the structure of the file.

4. What is data ware housing & OLAP?
Ans: Data warehousing and OLAP (online analytical processing ) systems are the
techniques used in many companies to extract and analyze useful information
from very large databases for decision making .

5. What is real time database technology?
Ans: These are all the techniques used in controlling industrial and manufacturing
processes.

6. What is program-data independence?
Ans: Unlike in the traditional file sys. the structure of the data files is stored in the
DBMS catalog separately from the access programs . This property is called
program-data independence.i.e. We needn’t to change the code of the DBMS if the
structure of the data is changed .Which is not supported by traditional file sys .

7. What is ORDBMS?
Ans: Object oriented RDBMS is a relational DBMS in which every thing is treated as
objects. User can define operations on data as a part of the database definition.

8. What is program-operation independence?
Ans: An operation is specified in two parts .
1. Interface (operation name and data types of its arguments).
2. Implementation (the code part)
The implementation part can be changed without affecting the interface. This is called
program-operation independence.

9. What is a view?
Ans: A view may be a subset of the database or it may contain virtual data that is
derived from the database files but is not explicitly stored .

10. What is OLTP?
Ans: Online transaction processing is an application that involve multiple database accesses
from different parts of the world . OLTP needs a multi-user DBMS s/w to ensure that concurrent
transactions operate correctly.

Related Fresher Interview Questions

1. C Language Interview Questions
2. C++ Language Interview Questions
3. Data Structures Interview Questions
4. DBMS Interview Questions
5. Operating System Interview Questions
6. UNIX Interview Questions

Advertisements

Tags:, , , , , , , , , , ,

3 Responses to “DBMS interview questions and answers | Part1”

Leave a Reply


Share:
Free E-mail Job Alerts
Enter your email address: 

Find us on

Recommend on: